Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Ósma Biesiada Podlasko-Mazowiecka za nami

Utworzono dnia 28.11.2016
Czcionka:

Pod koniec listopada odbyła się w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Mordach ósma edycja konkursu kulinarnego Biesiada Podlasko-Mazowiecka. Imprezie towarzyszyły pokazy robienia korowaja, premiera spektaklu oraz wspólne tańce i śpiewy.

W tym roku zostały zgłoszone aż 52 potrawy regionalne i napoje. – To o 7 więcej niż rok temu. W konkursie wzięły osoby i grupy z powiatów siedleckiego, łosickiego, bialskiego, siemiatyckiego, a nawet w Warszawy. Po raz drugi biesiada miała charakter podlasko-mazowiecki nie tylko z nazwy – informuje Łukasz A. Wawryniuk, dyrektor M-GOK-u. Walory smakowe, regionalność, estetykę wykonania i oryginalność potraw i napojów oceniała komisja, w skład której weszli: Danuta Pasiak (przewodnicząca), Stanisław Biardzki, Mirosław Łukowski i Patryk Kamiński. Wybór zwycięzców nie był łatwy. Degustacja potraw i napojów oraz wybór najlepszych trwał ponad 2 godziny.


Komisja konkursowa wraz z Burmistrzem Miasta i Gminy Mordy - Janem Ługowskim 

 

W kategorii przystawki, sałatki, surówki zdobyli: I miejsce – Koło Seniora w Wyczółkach, II miejsce – Karol Szpura (Stara Kornica), III miejsce – Alina Niewęgłowska (Czepielin). W tej kategorii przyznano także 2 wyróżnienia: Alicji Siemieńczuk i Milenie Młynarz. Spośród potraw mięsnych i półmięsnych najsmaczniejsze okazały się: karkówka podlaska z kapustą Krzysztofa Protasiuka z Siedlec (I miejsce), tort naleśnikowy z mięsem i szpinakiem Elżbiety Jezierskiej z Klimont i rolada z niespodzianką Stowarzyszenia UCZYNIEC (obie potrawy ex aequo II miejsce), a także karkówka w żurawinie Emilii Kokieć z Głuchowa (III miejsce).

W trzeciej kategorii (ciasta i desery) zwyciężyły: Marta Trębicka z Mordów za jabłecznik babuni (I miejsce), Monika Łopaciuk z Czepielina za ciasto czekoladowe z nutką wanilii (II miejsce) i Beata Głuchowska z Warszawy Wesołej za chleb wiejski mazowiecki (III miejsce). Wśród napojów alkoholowych i bezalkoholowych pierwsze miejsce zajęła wiśniówka Agnieszki Demianiuk (Stare Mierzwice), kolejne – nalewka z orzechów włoskich w syropie Krystyny Orzyłowskiej (Radzików Kornica), zaś ostatnie zajął ajerkoniak domowy Stanisława Bielaka (Siedlce). Specjalne wyróżnienie przyznano także najmłodszej uczestniczce konkursu, 8-letniej Wiktorii Trębickiej ,która zgłosiła do konkursu pierniczki.


W tym roku zgłoszono aż 52 potrawy i napoje

 

Wszyscy zwycięzcy dostali dyplomy i nagrody rzeczowe, wśród których znalazły się sprzęty AGD, zestawy naczyń. Bony do sklepu ze zdrową żywnością oraz ekskluzywne książki kucharskie. Fundatorami nagród byli: Zarząd Powiatu Siedleckiego, Miasto i Gmina Mordy, Lokalna Grupa Działania Ziemi Siedleckiej, restauracja ZAŚCIANEK POLSKI, firma ORIFLME SWEDEN oraz M-GOK w Mordach. Łączna pula nagród wyniosła blisko 1500 zł. Pozostali uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy podziękowania. Po ogłoszeniu wyników konkursu nastąpiła degustacja wszystkich potraw i trunków.

Premierowo i z przytupem      
Konkurs rozpoczął się od pokazu robienia korowaja podlaskiego w wykonaniu Anny Szpury, która podczas zagniatania ciasta opowiadała o dawnych zwyczajach i sekretach związanych z tym obrzędowym pieczywem. Po rozstrzygnięciu konkursu odbyła się premiera spektaklu poetyckiego „Wspomnienie jesiennego wieczoru” w wykonaniu Grupy Teatru Obrzędowego „Klimontowianki”. Na scenie Sali Teatralnej wystąpił także gościnnie zespół „Korniczanie” ze Starej Kornicy oraz akordeonista Wiesław Iwanowski. Całość zakończyła się wspólnym biesiadowaniem przy muzyce do późnych godzin wieczornych. Nie zabrakło wspólnych tańców oraz śpiewów. Na koniec każdy otrzymał kawałek upieczonego korowaja. W uroczystym rozstrzygnięciu konkursu oprócz jurorów oraz uczestników, wzięli udział przedstawiciele władzy samorządowej: burmistrz Mordów Jan Ługowski oraz Marek Gorzała – radny powiatu siedleckiego.


Po raz pierwszy w Mordach wystapił gościnnie zespół KORNICZANIE 

 

Celem konkursu kulinarnego jest promocja i wspieranie kuchni regionalnej, reaktywowanie tradycji kulinarnych regionu podlasko-mazowieckiego oraz odświeżanie starych przepisów kulinarnych, spisanie ich i opracowanie na nowo. Przepisy zwycięskich potraw i napojów zostaną opublikowane w czasopiśmie „Kulturalnik”. – Ze względu na rosnące z roku na rok zainteresowanie naszym konkursem, w przyszłym roku dodamy 3 nowe kategorie: zupy i sosy, pieczywa oraz dania warzywne – zdradza dyrektor M-GOK-u

Patronat honorowy nad konkursem kulinarnym objęli Starosta Siedlecki Dariusz Stopa, Burmistrz Miasta i Gminy Mordy Jan Ługowski oraz Lokalna Grupa Działania Ziemi Siedleckiej. Patronat medialny nad konkursem sprawowali: Katolickie Radio Podlasie, Regionalny Portal Informacyjny podlasie24.pl, „Echo Katolickie”, „Życie Siedleckie”, TUBA Siedlec oraz „Kulturalnik”. 

O ósmej edycji Biesiady Podlasko-Mazowieckiej czytaj także na: podlasie24.pl, zyciesiedleckie.pl oraz w: "Życie Siedleckie" nr 49/2016, "Echo Katolickie" nr 49/2016.
 

VIII Biesiada Podlasko-Mazowiecka

Utworzono dnia 04.12.2016, 13:07

VIII Biesiada Podlasko-Mazowiecka (26 listopada 2016 r.) - fot. M-GOK Mordy 

ZAŁĄCZNIKI:

PROTOKÓŁ KOMISJI KONKURSOWEJ

Utworzono dnia 04.12.2016, 13:23

PROTOKÓŁ KOMISJI KONKURSOWEJ VIII edycji konkursu kulinarnego Biesiada Podlasko-Mazowiecka

Uwaga!

Ruszyły zajęcia sekcji, grup i zespołów w roku kulturalno-oświatowym 2017/2018. Szczegóły tutaj oraz w zakładce OGŁOSZENIA



SPONSOR XVIII EDYCJI FESTYNU SŁONECZNE LATO
 

 


33 zgłoszenia z 6 powiatów, 15 patronów medialnych, 7 Patronów Honorowych, w tym Wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego. Tak w skrócie wyglądają liczby dotyczące X Festiwalu Piosenki Europejskiej.
 


 

Pogoda

Zegar

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 109

W poprzednim tygodniu: 293

W tym miesiącu: 731

W poprzednim miesiącu: 907

Wszystkich: 34234